„Ebből büntetlenül ehetsz akármennyit”. Valóban ezt kívánnád a Jótündértől?

„Ebből büntetlenül ehetsz akármennyit”. Lehet, hogy te is találkoztál már ezzel az ajánlással különféle reform-receptek, ilyen-olyan mentes, alacsony kalóriás összetevők kísérőszövegeként.

0078bb4d741f58d716b106a184b9b8f8.png

Érdemes-e megkérdőjelezni ezt a gondolatot?

Az én személyes meglátásom/megélésem/tapasztalatom szerint a 4 szóból 2-t, nevezetesen az „büntetlenül”-t és az „arármennyit”-et semmiképpen sem árt körüljárni.

 

  1. Jöjjön először a „büntetlenül”.

Hogy kapcsolódik össze a táplálkozás mint létszükséglet a büntetéssel (hacsak nem éppen loptad valakitől azt az ételt ;) )? Mi itt a bűn, ki a bűnös, ki a megkárosított, ki büntet kit és mivel, és legfőképpen miért?

Akárhogy is nézzük, két szereplője van a történetnek: te és az étel.

hunger-413685_640.jpg

Mi tulajdonképpen az egészséges, számodra normál mennyiségű, számodra megfelelő minőségű ételekkel való táplálkozás célja?

Jó közérzet, fittség, egészséges test, egészséges lélek, jó teherbírás, karcsúság, izmos test, sok energia, életöröm, felfedezés, a változatosság élménye…?

Mindegyik jó válasz, amennyiben a ténylegesen ezek (vagy ezek valamelyike) a saját vágyaid!

És hogy valósulhat meg mindez?

Nem úgy-e, hogy FELELŐSSÉGET VÁLLALSZ a saját jóllétedért, jó közérzetedért, egészségedért, fittségedért?

Na, és ezt a felelősségvállalást keverik össze sokan a valakinek/valaminek/esetenként önmaguknak is a hibáztatásával.

De a FELELŐSSÉG NEM HIBÁZTATÁS!

FELELŐSSÉGET VÁLLALNI = KÉZBE VENNI AZ IRÁNYÍTÁST.

Működhet-e harmonikusan és hosszú távon az irányítás kézbevétele úgy, hogy folyamatosan valamilyen bűnbakot, legyőzendő ellenfelet keres, talál és tarol le az ember?

Visszanyúlva a kiinduló mondathoz: Ebből büntetlenül ehetsz, mert pl. nincsen benne cukor vagy finomított liszt. Vagyis a cukor és a finomított liszt az ellenség. Ő tehet mindenről (hibáztatás). Ki kell iktatni, totálisan megsemmisíteni, önmagamtól abszolút megtagadni, kígyót- békát kiáltani rá és mindenkit lúzernek tekinteni, aki még él vele, és akkor győztem.

Van egy olyan alapigazság, hogy ahol a figyelem, ott az energia. (A tiltott gyümölcs meg aztán hú..)

És egy olyan is, hogy az agy nem ismeri a NEM-et. Hanem képekben gondolkodik.

Vagyis amikor épp teljes erőbedobással harcol, küzd valaki a cukor vagy a finomliszt ellen, akkor mi van a figyelme totális középpontjában? Hát nem pont a cukor meg a finomliszt-e, amit éppen kiiktatni szeretne onnan és az egész életéből?

Felelősség áttolva a lisztre/ cukorra, ami egyébként hogy is büntet? Kiszól az edényből, hogy „Na most jól felhízlallak, te kis disznó!”? Téged, a rossz genetikával, hízékonysággal sújtott szegény áldozatot, bezzeg az egyszálbélű össze-vissza zabáló szomszéd..!

Mi lehet a különbség a hízó áldozat és az egyszálbelű szomszéd között?

Lehet, hogy máson van a figyelme? Lehet, hogy azért eszik, hogy az éhségét csillapítsa, hogy a testét táplálja akkor, azzal és akkora mennyiséggel, amire és amekkorára épp szüksége van a TESTÉNEK a megfelelő működéshez? Aztán meg megy tovább és éli vígan az életét. És nem érzéseket, lelki hiányállapotokat, önigazolási űrt igyekszik ételekkel betömködni magában, folyton a bűnös –nem bűnös ételek bűvkörében forgatva a gondolatait?

Félre ne érts, nem arról szól az eszmefuttatás, hogy egyen mindenki cukrot és finomított lisztet és csak azt. Legyen mindenkinek a meggyőződésére, lehetőségeire bízva, hogy milyen összetevőket használ. A lényeg ott van, hogy NINCS BŰNÖS ÉS NEM BŰNÖS ÉTEL. Nincs értelme, nem vezet sehová, legalábbis előre nem, ha áttoljuk a felelősséget, a saját testi-lelki jóllétünkért vállalt felelősségünket a cukorra, lisztre vagy a hízékony Nagyi fatális génjeire, vagy akárkire, aki nem mi magunk vagyunk.

Csökkentett energaitartalmú, low carb, low minden ételből is túl tudja magát enni az ember, sőt, ott az a hamis biztonságérzet, hogy „Ebből büntetlenül ehetsz akármennyit”. Aztán valahogy mégis feszül a has, már-már hányingerig fajul az érzés, alig bír mozdulni, közben meg nem is volt olyan finom, és tök drága is volt, és valahogy kissé meginog a „büntetlenség” dologba vetett hit, sőt..

abdominal-pain-2821941_640.jpg

 

  1. És ott is vagyunk ezzel, sőt már be is jött az előző bekezdésekben is a mondat másik „bajos” szava, az „akármennyit”.

Miért akarna az ember, a Homo sapiens akármennyit (=az elegendőnél, szükségesnél többet) enni valamiből? És itt most be lehetne hozni rengeteg történelmi, generációs, ilyen-olyan szálakat, a DNS-ünkbe ragadt háborús mintákat, írtam is már ilyesmiről, ha érdekel, itt találod, ebben a cikkben most ilyen formán nem is szeretnék ezekbe belemenni.

Ugyan egy soha eddig még nem tapasztalt helyzetet élünk napjainkban, a karantén alatti túlevés (itt írtam erről külön is), akárcsak a kiinduló mondat (az Ebből büntetlenül bármennyit) azonban alapvetően és jelenleg (2020. ápr. 18-n Magyarországon) nem a háborús minták működtetéséről szól.

Sokkal inkább a fentebb már említett lelki hiányállapotok étellel, korlátlan mennyiségű étellel való betömködéséről. Van-e az a mennyiség, amivel elérem a vágyott, de hiányzó szeretetet például? Szeretném, ha valaki itt lenne, átölelne, ne adj isten jól megb...na (csak őszintének érdemes lenni, ha a vágyait sorolja az ember. Mindig azt kapom, amit kérek. Max. nem pontosan kértem.), ehelyett tolom magamba a Nutellás palacsintát, aztán meg hibáztatom magam az akaratgyengeségért, a Nutellát a cukortartalmáért, és persze azért nem jön az a királyfi, mert egy dagadt disznó vagyok és senki se szeret. Itt meg valahogy bezárul a kör, nem?

nutellas_kep_pixabay.jpg

 

Szóval a lényeg 3 pontban:

- felelősségvállalás= kézbe venni az irányítást (nem a hibáztatás, nem a bűnbakkeresés)

- nincs bűnös és nem bűnös étel (csak a saját jóllétéért felelősséget még nem 100%-ban vállalt ember van)

- az étel nem alkalmas hiányzó érzések pótlására.

 

Ha szimpatizálsz a gondolkodásmódommal, szívesen kapnál rendszeres tartalmakat, inspirációt a témában úgy, hogy közben egy csodálatos Hölgyekből álló, támogató csoport tagja is lehetsz,

szeretettel várlak a BEACH BODYban gondolkodók vágymegvalósító csoportjába n is! 

A tagsága INGYENES, csak a beléptető kérdéseket ne felejtsd el megválaszolni!

 

Ha pedig elérkezettnek érzed az időt arra, hogy magasabb szintű támogatást is igénybe vegyél a testeddel és önmagaddal való harmónia megteremtésére, és ezáltal az ideális tested elérésére, nagy szeretettel ajánlom figyelmedbe az aktuálisan elérhető szolgáltatásaimat,

úgy az egyéni konzultációkat (személyes vagy email-es),

úgy az online programjaimat,

és a magasabb szintű csoportot is!

Ide kattintva megtalálsz mindent egyben!

 

 Várom szeretettel a megkeresésed a hello@nagykarolin.hu email címen!

 

Nagy Karolin

 

img_8672.JPG

 

képek forrása: pixabay, utolsó: saját :)