Hol jártál, báránykám? A Simaliba játszóházban, asszonykám!

Anyaszemmel a Simaliba Várjátszóházról

„Anyukaszemmel” írok a neveleskerdese.net oldal Programajánló rovatába olyan helyekről, ahol a kislányommal jártunk együtt. Gondoltam, itt a saját portámon is helyet adok az ott már megjelent, vagy még megjelenésre váró beszámolóimnak. Fogadja szeretettel mindenki, akit lázba hoznak az efféle témák!

Budapest belvárosában, a Nyugati pályaudvartól pár perc sétányira lakik a Simaliba Várjátszóház.

Képtalálat a következőre: „simaliba”

Itt jártunk egy csütörtöki koradélután a kislányommal.

Ahhoz képest, hogy azt képzeltem, abszolút uborkaszezonban megyünk, egyáltalán nem volt pangás. Kb. 10 másik kisgyerek volt még akkor rajtunk kívül a hozzájuk tartozó felnőttekkel.

Az Eötvös utca frontjáról nyíló, halványan pinceajtót idéző bejárat senkit ne riasszon el, csak egy mozdulat a kilincsen, és egy igazán bájos kis birodalom fogad. A helyiség – az ajtóból is sejthetően – valóban talajszint alatti, de egyúttal abszolút világos és már belépve rögtön otthonos benyomást kelt. Rögtön bal kéz felől van egy tágas tároló, a babakocsival érkezők itt le tudnak parkolni, majd jópár lépcsőfok vezet le a „célba”.

Sem berendezését, sem dizájnját, sőt működési rendjét illetően sem hagyományos játszóházra kell készülni. Hétköznapokon magánszemélyek által teljesen ingyenesen látogatható, kiváló hiánypótló, nem csak a gyerekekre, hanem a velük érkező felnőttekre is gondoló (vannak jó kis kanapék és kávé is!), szülő-gyerek-találkozóhely (is lehet) ez.  Belépődíj – a klasszikus játszóházakkal ellentétben – itt csak hétvégén van.

260 négyzetméter alapterületű, hosszú téglalap alakú a helyiség, hosszában két részre oszlik:

az egyik „féltéglalapon” található a büfé (egyben recepció), ahol kávé, tea, üdítők, gyümölcs, édességek kaphatók, sőt, még logózott zokni is, aminek apropóján meg is említem gyorsan, hogy –amennyiben nem direkt a helyben vásárolt logózottra apellálunk – érdemes egy plusz zoknit/váltócipőt magunkkal vinni, mert a talajt én egy réteg zokniban kissé hidegnek éreztem (bár hidegkedvelő gyermekemnek nem voltak ilyen problémái). De gondoltak a cipőjükhöz ragaszkodó látogatókra is: eldobható lábzsákok is rendelkezésre állnak.

Büfé után asztalok, székek, hozott ennivaló is ér! (Miközben épp a vár felső szintjén laposkúsztam, kellemes uborkaillat csapta meg az orrom. Kilestem a lőrésen, és láttam ám, amint az egyik asztalnál egy anyuka egy egész saját kígyóuborka felkarikázásával foglalatoskodik épp :) Így mégiscsak bejött az uborkaszezon ;), és az egész hely olyan bájosan otthonos benyomást kelt).

Asztalok után a legkisebbeknek kitalált sarok jön labdafürdővel, két kis csúszdával, matatófallal, célbadobó táblákkal (a lassan 4 éves kislányomnak ez volt az egyik kedvence), hintalóval, kisebb-nagyobb játékokkal.

A másik „féltéglalapon” foglal helyet maga a VÁR. Két szintes, hagyományos lépcsőn, és bonyolultabb módokon is fel lehet jutni  a fenti labirintusos részre. Vannak mindenféle akadályok, csimpaszkodók, függőalagút, mászófal, stb.

simaliba.jpg

Fent is, lent is több, igen ötletes, tematikus kis kuckó került kialakításra: lányos, fiús, zöldséges, pékség, autó”szimulátor”, várbörtön.

simaliba2.jpg

Akad jó pár járgány is, ezekkel körbe-körbe lehet furikázni, és természetesen benzinkút is adott, ha kifogyna az üzemanyag.

A fiús kuckóban van egy igen sokféle kapcsolási lehetőséget magában rejtő kapcsolótábla is, nekem az volt az egyik kedvencem!

Ami szintén különleges: egy csomó jelmez is a vár népének rendelkezésére áll (gyerekméretben)!

A mozgatható játékok egy része ikeás, és a várbörtönben is ikeás székeken sínylődtek épp a rabok :).

Van még egy külön terem, ahol akár szülinapi bulit is lehet tartani. Ez ott jártunkkor el volt függönyözve, úgyhogy csak bekukkantottunk a sötétbe.

Amiért nagyon szerettük:

  • nem egy tucathely, nagyon sok jó és szeretnivaló ötlet van benne
  • kevés a műanyag, ellenben sok a fa
  • tágas, sokféle játéklehetőség van, de egyáltalán nem zsúfolt
  • van tere és lehetősége a kreatív játéknak, nincsenek túlingerelve a gyerekek
  • nagyon kedves volt a hölgy a „személyzet szerepében”
  • még olyan apróságokra is figyelnek, hogy pl. van papucs a mosdóban. (És olyan hívogató a fotel a baba-mama szobában, hogy ugyan már régóta nem szoptatok, de kicsit beültem :) ).

Amiért nem szerettük: olyan nem volt!

Kisebb és/vagy szülőjükhöz jobban ragaszkodó gyerekek esetében az okozat esetleg kis nehézséget, hogy elrendezéséből adódóan nem teljesen átlátható a hely. Mivel az én leánykám is igényt tart a „látványomra”, így elég sokat korzóztam fel-alá utána.

 

Értékelés: (5= legjobb, 1 =legrosszabb)

Tisztaság 5 (a mosdó is mindennel felszerelt)

Ár 5

Személyzet 5

Felszereltség 5

Elérhetőség 5

 

(1.kép forrása: itt)

Ha találtál benne hasznosat, jót, és megosztanád másokkal is, köszönetem érte!

Ill. ha van kedved odalátogatni, szeretettel vár fb oldalam is

https://www.facebook.com/legkedvesebbtukorkepem/

Nagy Karolin