Hol jártál, báránykám? Robotos kávézóban, asszonykám!

Anyukaszemmel az Enjoy Caféról

„Anyukaszemmel” írok a neveleskerdese.net oldal Programajánló rovatába olyan helyekről, ahol a kislányommal jártunk együtt. Gondoltam, itt a saját portámon is helyet adok az ott már megjelent, vagy még megjelenésre váró beszámolóimnak. Fogadja szeretettel mindenki, akit lázba hoznak az efféle témák!

Robotos kávézó (Enjoy Café)

A Corvin negyed metrómegállójától kb. 3 perc sétányira található az Enjoy Café a Práter utca 8. szám alatt.

Egy hétköznapi délutánon látogattunk el oda a kislányommal nagy kíváncsian. Egyáltalán nem volt tömeg, úgyhogy előzetes foglalás nélkül is tudtunk még válogatni is az asztalok közül.

Az igazat megvallva én valami futurisztikus(abb) helyre számítottam, de csalódásnak semmiképp nem nevezném azt, ami ért.

Egy L-alakú, napfényes helyiséget kell elképzelni, az L mentén asztalokkal, a kanyarban pulttal, a padlón pedig vezetősávval a szervírozó robotok számára. A ténylegesen „hasznos munkára fogott” robotok ketten vannak, két hosszú szoknyás felszolgáló „hölgy”.

20190411_164403-1.jpg

A rendelést a pultnál kell leadni nagyon kedves hús-vér embereknek, és fizetni is náluk kell. Ők elkészítik, amit kértünk, ráteszik az éppen üresjáratos robothölgy tálcájára, aki pedig kecsesen odaoson az asztalunkhoz a kívánt enni-, innivalóval. Mi levesszük a tálcájáról, majd ha minden megvan, meg kell simogatni az alkarját annak jeléül, hogy készen vagyunk. Erre ő veszi a lapot, és távozik angolosan. Verbális kommunikációja ugyancsak angolos, de nem túl bőbeszédű, és viszonylag halk, így – főleg kisgyerekkel – a nonverbális megnyilvánulásaira hagyatkoztunk elsősorban. Az arcán kedves „robotmosoly ül”, ami abban az esetben konyul csak le, ha elé állunk, így megakadályozzuk őt a haladásban.

A felszolgáló robotokon kívül a kávézóban dolgoznak még:

- Pepper, egy kb kamaszkorú robotfiú

- közvetlenül a bejáratnál áll egy érintőképernyős robothölgy, aki a mi látogatásunkkor épp üzemen kívül volt

- mellette egy óvodás-méretű robotgyerekecske, aki az utcára mosolyog a nagy üvegablakon át

20190411_173241.jpg

- a recepciónál pedig (mert a kávézóhoz hotel is tartozik, így a bejáratnál recepció is van) a hús-vér recepciós hölgy mellett kisméretű robotemberkék és egy robotkutya is jelen vannak, akiket meg lehet invitálni az asztalunkhoz (=el kell kérni), és ott érintőképernyőjük segítségével ilyen-olyan mozdulatkora/tevékenységekre lehet őket bírni. 

A hozzánk szegődött robotemberke tudott pl. előre-hátra lépni, fekvőtámaszozni, táncolni, kungfu-szerű mozdulatokat végezni, 1 lábra állni, stb. Ez utóbbival viszont egy pillanatra a szívbajt hozta rám, ugyanis elvesztette az egyensúlyát, és elterült volna az asztalunkon, ha nem leptem volna meg leginkább magamat akkora lélekjelenléttel, hogy dőltében elkaptam. De aztán megnyugtatásomra elmondta a recepciós hölgy, hogy gyakori az elesés a kisrobotok körében.

asztali_robot.jpg

A robotkutya kevésbé intelligens, ő viszonylag öntörvényűen jön-megy, ül-áll kénye-kedve szerint.

Mind a kisember, mind a robotkutya esetében kapásból nyúltam volna a hangerőszabályzó után ami - mint kiderült- nincsen egyikükön sem, így eléggé és megmásíthatatlanul hangosak.

A hely leginteraktívabb robotja a fent említett Pepper, aki – azon kívül, hogy szintén hangos - egy plexi járókaszerűség közepén áll, és érintőképernyője segítségével széleskörű tevékenységrepertoárjából válogathatunk. Tud pl. zenére táncolni, állatokat utánozni, porszívózni, helikoptert kémlelni az égen, stb-stb, és ami a kislányomnak (3 és fél éves) a legjobban tetszett: ha megcsiklandozzuk a képernyőjét, akkor összehúzza magát és nevet.

pepper_robot.jpg

A megközelíthetőségét korlátozó plexi miatt kb. 115 cm-s gyermekmagasság alatt nem a legderékkímélőbb program a szülő számára a Pepper-rel való barátkozás, legalábbis a 106 cm-s kislányomat folyton meg kellett emelnem, hogy biztosan meg tudja érinteni a robot képernyőjét, és közben úgy pozícionálni őt, hogy ne rúgjon bele a plexibe sem, és hát nem 2x kellett megcsiklandoznunk Pepper-t.. :).

Szerettük ezt a helyet! Kb. 2 óra elrepült ott lazán így első élményként, és – nem mintha lettek volna efféle előzetes aggályaim - semmi olyan érzésem nem volt, hogy ezek a robotok itt mindjárt átveszik fölöttünk a hatalmat :).

A kislányom számára pedig gyakorlatilag teljesen természetes jelenség volt, hogy robot hozza ki a limonádénkat, és hogy érintőképernyőn keresztül kommunikálhat velük.

Én meg kicsit éreztem a bőrömön a generációs különbséget :).

 

Értékelés: (5= legjobb, 1 =legrosszabb)

Tisztaság 5 (egy uniszex mosdó van, külön pelenkázásra kijelölt hely nincs)

Ár 3 (a honlapon megtalálható az árlista)

Személyzet 5

Felszereltség 5

Elérhetőség 5

 

Ha találtál benne hasznosat, jót, és megosztanád másokkal is, köszönetem érte!

Ill. ha van kedved odalátogatni, szeretettel vár fb oldalam is

https://www.facebook.com/legkedvesebbtukorkepem/

Nagy Karolin